10 pasi: Apuca-te de citit din nou!

rawro
'So many books, so little time!'
Cu totii am trecut printr-o perioada care ne-a cam ucis dragostea pentru citit, perioada numita 'liceu'. Carti multe de citit, groase si 'bagate pe gat'.
Spun ca ne-a ucis dragostea pentru citit pentru ca fiecare din noi are un anume gen de lectura preferat. Ceea ce am fost indrumati sa citim si nu a facut parte din genul respectiv a devenit lectura toxica. Totusi, liceul a trecut.
Iti amintesti cu drag de aceasta perioada, o regreti poate pentru ca a trecut asa de repede. Acum ai alte griji si mai ales un nou dusman care nu te lasa sa ai grija de tine d-apoi de citit: timpul. Poate ca simti ca ai nevoie de un hobby .
Eu va propun sa reveniti la citit, un hobby usor de intretinut (sedentar haha) pe care il poti practica peste tot si in orice anotimp (:>).
10 pasi: Apuca-te de citit din nou:

1. Alege un autor preferat
Inceputul e cel mai important iar cel mai usor si placut mod de a te bucura de carti din nou este sa incepi cu autorul tau preferat. Asa deja vei fi oarecum interesat si pentru ca esti familiarizat cu stilul acestuia sansele de a termina de citit cartea sunt mai mari.
2. Alege dupa tipul de lectura usor de 'digerat'
Citind cartea potrivita gusturilor tale, lectura se va petrece intr-un mod involuntar si fara sa-ti dai seama vei 'devora paginile'. Deasemenea e recomandat sa cauti o carte care sa se potriveasca si starii tale de spirit pentru ca scopul unei lecturi e sa te distreze, informeze si cel mai important sa te fascineze ^.^
3. Incepe cu o carte relativ scurta
Si cand spun relativ scurta ma refer la una ce se incadreaza intre 180-230 de pagini (exemplu vizual in poza). Acestea sunt ideale pentru o 'escapada' de weekend si pentru ca le vei termina usor, sentimentul de a duce la capat un obiectiv ce ti l-ai propus iti va da energie si vei dori sa sa citesti mai mult ;).
4. Spune No-No cartilor formate din mai multe parti
Asta e mai mult un sfat personal. Am ca exemplu 'Contele de Monte Cristo' de Alexandre Dumas impartit in 4 volume. Asa ca, nu lua mai mult decat poti duce. Poti transforma o experienta placut imediat intr-o sarcina care nu se mai termina in special la varsta asta cand te-ai obisnuit sa termini totul atat de repede.
5. Pastreaza un carnetel de impresii
Fie ca alegi sa notezi citate, detalii, impresii sau idei, replici amuzante, pastrand un astfel de carnetel salvezi amintiri din cartile respective. Mergand pe premiza ca fiecare carte in momentul citirii e speciala, poti reveni oricand la randurile scrise in acest mic jurnal de impresii. Astfel acest hobby poate lua si o forma fizica si vei pune mai multa pasiune. Dupa cum spunea un autor: 'Eu nu calatoresc niciodata fara jurnalul meu. Trebuie sa ai mereu ceva senzational de citit in tren.'
6. Fa o scurta vizita bibliotecii
Desi cititul este un mod intim de a-ti petrece timpul, o vizita la biblioteca nu strica niciodata. De cand cartile electronice le fac concurenta si-au diversificat programul si organizeaza tot felul de activitati si evenimente. De exemplu Curs de sah, Noaptea in biblioteca, etc. si mai mult mai faci putina miscare, te mai expui la soare. Mai fixezi calciul in oase..
7. Impartaseste ideile tale
Sunt multe persoane care citesc ceea ce inseamna ca ai multe sanse sa gasesti persoane cu acelasi interes ca tine. Internetul iti ofera si mai multe sanse sa iti faci noi cunostinte de pe tot globul si sa discuti noua ta pasiune.
8. Colecteaza carti
Unul dintre cel mai usor de intretinut hobby. Avantajul e ca uneori, cu cat mai veche este cartea, cu atat mai draga iti e. Eu gasesc mai usor de citit cartile cu paginile putin ingalbenite de timp iar acestea sunt usor de gasit la Anticariat. Preturile incep de la 1 leu iar unii vanzatori mai negociaza la pret.
9. Nu deveni disperat
Mereu este loc pentru exces si mereu exista cartea potrivita care sa te faca sa uiti de lume. In primul rand nu uita de viata ta sociala si in al doilea rand, asa cum te duci la biblioteca (intr-un rar exces de zel si imprumuti atatea carti cate te lasa), asa trebuie sa te si intorci. Acum imediat se aduna penalitatile. La noi in Galati sunt de 0.05 lei carte/zi. Totul e frumos si bine pana se aduna penalitatile.
10. Ultimul pas e clasicul "Have fun!"
----------------------------------------------------------------------

Eu oricat as vorbi aici despre citit, nu sunt un exemplu de urmat. De fiecare data cand returnez cartile am penalitati. Ultimile au fost in jur de 35 de lei.. Imaginati-va cat le-am tinut... Ei bine, mai cunosc eu pe cineva care nu a dus cartile pentru ca nu voia *cough* tata *cough*. A folosit pretextul ca intra in armata si nu le-a mai dus. Nu ma plang. A fost strangator. Pe langa cele care nu le-a dus, adunate cu cele pe care le-a cumparat, a alcatuit o mica biblioteca a familiei si a adunat putin peste 350 de carti ^.^ dar nu, nu recomand asta :))
Daca ai reusit sa ajungi la finalul articolului iti multumesc si cu ocazia asta vreau sa-i multumesc si lui Daniel pentru minunata poza de la inceput pe care a realizat-o la cererea mea ^.^ Puteti gasi mai multe pe pagina lui de DeviantArt:  ~XDRdaniel~

Sa nu uit, RAWR si bbye!

2 comentarii:

  1. De'ar mai fi si'n generatia noastra tineri cum era tatal tau la varsta noastra...:) Asta da pasiune pentru carti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am început cu poveștile lui Creangă. Și nu m-am mai oprit :)

    RăspundețiȘtergere

 
RAWRo Blog Design by Ipietoon